lørdag 6. oktober 2007

Brev fra Likestillingsombudet til TV2 Nettavisen

07/1232-15-JLR 07.09.2007

KLAGE PÅ MULIG DISKRIMINERENDE INNLEGG I DISKUSJONSFORUMET VEGGAVISEN

Likestillings- og diskrimineringsombudet har mottatt flere henvendelser om diskriminerende uttalelser på TV2 Nettavisens diskusjonsforum Veggavisen.Henvendelsene dreier seg i hovedsak om at Veggavisen tillater rasistiske uttalelser og hets mot muslimer, og at enkelte av debattantene har en agenda mot muslimer og islam som er meget ensidig og til tider svært hatsk. I tillegg til at klagerne reagerer på uttalelsene, som de opplever som hets av muslimer som gruppe, retter de en kritikk mot administrators håndtering av problemstillingen.

Innsigelsene går blant annet ut på at Veggavisen lar personer få bruke nettstedet til å:
- poste nedsettende uttalelser om muslimer/ islam
- trekke fram negative sider ved muslimer/islam illustrert ved linker til artikler, nettsteder og videosnutter
- trakassere meningsmotstandere med personangrep og annet på grensen til trusler
- poste de samme argumentene og linkene om og om igjen
- ødelegge andre debattanters påbegynte tråder med dreining mot muslimer/islam
- angripe meningsmotstandere i flokk

Videre hevdes det at administrator også bidrar til å bygge opp under islamofobisk propaganda ved å:
- slette meningsmotstandernes innlegg
- stenge eller slette tråder som tar opp rasismeproblemet på Veggavisen
- utestenge meningsmotstandere

En av debattantene har blitt utestengt fra forumet og truet med søksmål av administrator for rasismebeskyldninger dersom ikke ombudet gir debattanten rett i sine påstander. Klagerne har fremhevet enkelte uttalelser, men mener det er den totale mengden av det de hevder er rasistisk propaganda som er Veggavisens problem.

Likestillings- og diskrimineringsombudets kompetanse
Likestillings- og diskrimineringsombudet håndhever lov om forbud mot diskriminering på grunn av etnisitet, religion mv (diskrimineringsloven), jf diskrimineringsombudsloven § 1.

Det følger av diskrimineringsloven § 5 at trakassering på grunn av blant annet etnisitet, nasjonal opprinnelse og religion er forbudt. Forbudet gjelder imidlertid bare ytringer som er rettet mot en eller flere navngitte personer. Ytringer om muslimer som gruppe slik de fremkommer på debattsidene til TV2Nettavisen er derfor ikke omfattet av forbudet i diskrimineringsloven § 5. Mulig overtredelse av straffelovens forbud mot diskriminerende og hatefulle ytringer, jf straffeloven § 135a, håndteres av påtalemyndigheten.

Likestillings- og diskrimineringsombudet er imidlertid gitt et selvstendig pådriveransvar, jf forskriften om likestillings- og diskrimineringsombudet, § 1 a. Kontakt med forskjellige instanser, blant andre mediene, om forhold som kan være diskriminerende, uten at de nødvendigvis er ulovlige, er en sentral oppgave for ombudet. Ombudet finner derfor grunn til, på generelt grunnlag, å ta opp nevnte sak med TV2Nettavisen. Likestillings- og diskrimineringsombudet er dessuten gitt et særskilt ansvar for å føre tilsyn med at norsk rett og forvaltningspraksis er i overensstemmelse med forpliktelsene etter FNs Rasediskrimineringskonvensjon, jf diskrimineringsloven § 1.

Redaktørens ansvar for ulovlige ytringer
Som nevnt ovenfor, er ytringene ikke i strid med forbudet mot trakassering i diskrimineringsloven § 5, fordi de ikke rammer enkeltpersoner.

Etter ombudets vurdering kan det likevel være grunn til å reise spørsmål om enkelte av ytringene rammes av forbudet mot diskriminerende og hatefulle ytringer i straffeloven § 135a. Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres
a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,
b) religion eller livssyn, eller
c) homofile legning, leveform eller orientering.

Dersom ytringene anses ulovlige i forhold til straffeloven § 135a, påhviler det redaktøren et selvstendig ansvar for publisering av ytringene etter straffeloven § 135a, 2 ledd, i tillegg til det særskilte redaktøransvaret jf straffeloven § 431. Ansvar etter bestemmelsene forutsetter at redaktøren ikke har gjort det som med rimelighet kan forventes, når det gjelder å fjerne ytringene.

Ombudet har ikke tatt konkret stilling til om de ytringene det er vist til i denne saken, er i strid med straffeloven § 135 a. Dersom ombudet blir gjort oppmerksom på konkrete ytringer som vi mener er diskriminerende og hatefulle i strid med straffeloven § 135a, har imidlertid ombudet anledning til å anmelde forholdet, noe vi også har gjort i et annet tilfelle.

Uavhengig av om ytringene anses ulovlige, mener ombudet at ytringene er av en slik karakter at det er god grunn til å reise spørsmål om eventuell unnlatelse av å fjerne ytringene innen rimelig tid kan innebære brudd på pressens ”vær varsom plakat” pkt. 4.3, som sier ”Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn.” Videre står det i punkt 1.5 at ” Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre”. Ombudet reagerer først og fremst/i første omgang på den totale mengden av angrep mot og negative/nedsettende uttalelser om muslimer generelt som finner sted på Veggavisen.

Ombudet vil også gjøre oppmerksom på forbudet mot gjengjeldelse i diskrimineringsloven § 9. Det er forbudt å gjøre gjengjeldelse overfor noen som har fremmet klage om brudd på bestemmelsen om diskriminering, eller som har gitt uttrykk for at klage kan bli fremmet. Trusler om søksmål og utestenging fradiskusjonsforumet av en person som tar opp et rasismeproblem eller klager til ombudet, vil etter omstendighetene kunne være brudd på forbudet mot gjengjeldelse. Mediene er en samfunnsaktør med sterk påvirkningsmakt, og har derfor et særlig viktig ansvar i forhold til å begrense spredning av diskriminerende og ulovlige ytringer. Ombudet ønsker en dialog med mediene om i hvilken grad det er utarbeidet rutiner når det gjelder å fange opp og fjerne uønskede ytringer fra egne nettsider. Vi er særlig interessert i på hvilken måte ulovlige eller svært krenkende ytringer fanges opp, og hvilken frist som gjelder for å fjerne ytringene. Vi ønsker også en tilbakemelding på hvordan TV2Nettavisen forholder seg til de konkret problemstillingene som reises i denne saken.

Ombudet imøteser deres tilbakemelding, senest innen utløpet av september 2007.

Med vennlig hilsen
Beate Gangås
Likestillings- og diskrimineringsombud

1 kommentar:

Anonym sa...

Relatert, etterretningsrapporter har hittil vist at ingen muslimer var blant de kriminelle bak 9/11 falskflagg terroraksjonene og relatert, 9/11 and related: Intelligence reports http://abeldanger.net/ Technical documentation http://ae911truth.org/

Takk, og godt nytt år