onsdag 24. oktober 2007

Trusler og knep

Noen anonyme har fremsatt trusler om rettsforfølgelse for det jeg publiserer her. Det kan man bare glemme først som sist. Det er tåpelig og det er nytteløst.

Alle fakta jeg skriver er basert på offentlig informasjon: aviser, debattforum, skattelister og telefonkatalog kan hvemsomhelst slå opp i. Det er selvsagt ikke ulovlig å oppgi fullt navn på deltakere på debattforum som Veggavisen, selv om de på Veggavisen opptrer under pseudonym. Resultatet av Jarle Synnevågs klage mot Aftenposten i PFU er også åpent tilgjengelig: http://www.pfu.no/case.php?id=1150


Disse islam-"kritikerne" prøver seg også på alle slags lett gjennomskuelige retoriske knep for å slippe unna rasisme-merkelappen, denne er klassisk:
"Å være kritisk til islam er heller ikke rasisme. Hvorfor? Islam er ingen menneskerase! Muslimer er ingen menneskerase! Det er ikke rasisme å kritisere islam! "

Formelt er dette rett, men det er irrelevant fordi en stor del av kritikken mot islam/muslimer i praksis fungerer akkurat på samme måte som klassisk rasisme. Av praktiske grunner sier jeg derfor "rasisme" i stedet for "religionisme".

Slike forsøk på å gjøre denne islamkritikken stueren ved å fremstille den som intellektuell og nøkern religionskritikk (til forskjell fra den primitive rasismen) er lett gjennomskuelig, særlig når man ser utfallene fra f.eks. Synnevåg.

Et annet knep er å si at det er historieløst og kunnskapsløst å kalle slikt nazisme, fordi nazistene var etter jødene mens islamkritikerne er på jødenes side. Igjen er dette irrelevant fordi poenget er at dagens islamkritikere på en rekke andre måter har likhetstrekk med mellomkrigstidens antisemittisme. Da hjelper det ikke hvor mye man tar avstand fra nazismen så lenge argumentasjonen og tankemåten er så lik de nazistiske antisemittene. Jeg sier altså ikke det er nazisme, men at likhetstrekkene er foruroligende.

Dette siste knepet blir forsøkt underbygget ved å si at det er muslimene som har mest til felles med nazistene. Igjen en håpløs påstand særlig fordi muslimene behandles som en enhetlig gruppe.

Ingen kommentarer: